Ahşap Mobilya Koruma Yöntemleri

28-07-2023 22:20
Ahşap Mobilya Koruma Yöntemleri

Ahşap mobilya harika bir yapı malzemesidir. Bu malzemenin korunması için ahşap mobilya koruma yöntemleri bulunmaktadır. Her ahşap mobilyanın kendi cinsine göre karakteristik özelliği bulunmaktadır. Bu karakteristik özellikleri şu şekilde sayabiliriz.

  • Rengi
  • Damar şekilleri
  • Doku özellikleri
  • Kullanılan ağaç özellikleri

Gibi daha birçok karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Bu diğer özellikleri şu şekilde sayabiliriz. Dayanıklıkları, taşıma kabiliyetleri, boya tutma kabiliyetleri, sertlikleri, kurutulma kolaylıkları gibidir.

Ahşap Yapının Özellikleri

Ahşap yapının mükemmel bir yapı malzemesi olduğunu yukarıda belirttik. Yüksek bir taşıma gücüne sahip özelliği vardır. Deprem gibi doğal afetlere karşı sağlam, doğa şartlarına karşı ise dayanıklı bir yapıdır. Yangın olması halinde direnci oldukça yüksektir. Kaynak olarak yenilenme imkanı olan tek malzeme yapısı ahşap’tır.

Püf Noktalar: Ahşap Mobilya Koruma Yöntemleri 

Yukarı bahsetmiş olduğumuz ahşap koruma yöntemlerinden biraz bahsetmemiz gerekirse;

  • Ahşap yapıların ömrünün uzun olması istenirse kullanılan malzemenin türü kaliteli olmalıdır. Örnek verecek olursak meşe, kestane gibi doğal dayanıklılığı olan türlerden seçilmesi uzun ömürlü olarak yaşamasını sağlar. Bu yapılardan seçilmesi ahşapın çürümesini de engellemiş olur.
  • Ahşap yapıları kuru tutmak gerekmektedir.
  • Kaliteli bir şekilde boya kullanılmalıdır.

Bu şekildeki yöntemler ile ahşap yapınızı koruma altına almış olursunuz. Böylelikle daha uzun kullanışlı ürüne sahip olursunuz.

Ahşap Mobilyanın Düşmanları

Ahşap yapının birçok düşmanı bulunmaktadır. Ahşap yapının zarar görmesini sağlayacak etkenleri şu şekilde sayabiliriz.

  • Birçok biyolojik düşmanı bulunmaktadır. Bunlar mantarlar, bakteriler, böcekler gibi canlılardır. Bunların bazıları tamamen yok olmasına sebep olur. Bazıları ise görüntü kirliliğine yol açarlar.
  • Su almış olması ahşap yapıya çok zarar verir. Çürümesine neden olur.
  • Kalitesiz boya kullanılması ahşap yapıya zarar verir.
  • Kalitesiz ağaç kullanılması ahşap yapıya zarar verir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler ahşap mobilya ve ahşap yapılara oldukça fazla zarar veren etkenlerdir.

Ahşap ve Su İlişkisi 

Su ahşap yapıya zarar veren en önemli düşmanlardan bir tanesidir. Asıl bileşenlerinden bir tanesi olan su ahşap’ın dış cephede olduğu zaman gelen yağmurlar dolayısla çok fazla yıpranabilmektedir. İçeride olan ahşaplar için ise olabilecek bir su baskını, tesisat patlaması gibi nedenler ahşapla temas halinde ahşapa zarar vermektedir.

Ahşap Güneş Yağmur ve Rüzgar İlişkisi 

Ahşap yapının diğer bir düşmanlarından bir tanesi ise güneş’tir. Ahşap mobilya koruma konusunda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da ahşap mobilyanızı güneşten muhafaza etmektir. Dışarıda olan ahşap yapıya temas halinde olacak güneş ahşap’ın rengini zarar vererek solmasına neden olacaktır. Güneşe fazlaca maruz kalan ahşap, renk değiştirerek griye dönüşecektir. Elbette ki bu tarz bir dezenformasyon meydana gelsin istemeyiz.

Güneş ve yağmurun ahşap yapı ile temas etmesi durumda zamanla çatlamalar oluşur. Bu durum elyaf kaybına neden olacaktır. Yüzeyde oluşabilecek küfler meydana gelecektir. Oluşmuş olan çatlaklarda pislikler türeyecektir. Çatlakların büyümesi ile yağmur suyu aldığında ise çürümeler başlayacaktır.

Bu tip nedenlerin oluşmaması için yüzey koruyucu kullanmak en sağlıklısı olacaktır. Tabi ki bu kullanılacak olan yüzey koruyucunun kalitesi son derece önemlidir. Hava koşullarına karşı dayanıklı vernik ve boya olması gerekmektedir. Esnek olmalıdır.

Ahşap Boyası Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Bir ahşap yapıyı boya yapmadan önce küçük bir parçasını denemek amaçlı boya yapılarak kullanılmalıdır. Ortaya çıkacak sonuç doğrultusunda geri kalan ahşap yapının boya işlemi yapılmalıdır.
  • Boyaya başlamadan önce ambalajındaki boya homojen olana kadar karıştırılması gerekmektedir. Yüzeyde eski boya kalıntıları varsa zımpara ile temizlenmelidir. Uygulama yapılacak olan zemin iyice temizlenmelidir. Kirlerden ve artık boya kalıntılarından arındırılmalıdır.
  • Zımpara tozları yapı üzerindeki yüzeyde bırakılmamalıdır. Boya yapılmadan önce selülozik tiner ile silinmelidir. Ahşapların kenarları zımparalanmalı ve köşeler oval hale getirilmelidir. Dış cephede kullanılacak olan ahşap yapı ise emprenye edilmelidir.

Uygulama Aşamaları

Homojen hale getirdiğiniz boyayı su ve tiner gibi maddeler katarak inceltilmelidir. Astar kat olarak yüzey kısma uygulanmalıdır. Astar kat olarak yüzeye uygulandıktan sonra dokunma kuruması tamamlandıktan sonra 300 zımpara ile inceltme yapmadan uygulanmalıdır. Bu işlemin önemi ise katlar arasında zımpara yapıldığı zaman boyanın ahşapa yapışması daha iyi olmaktadır.

Ahşap Yapıyı Basınç Uygulamadan Boyama Yöntemleri

Bir ahşap mobilyayı veya başka bir ahşap yapıyı boya yaparken basınç uygulama işlemini yapmanız gerekmeden bu işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için birçok yöntem vardır. Bu yöntemleri şu şekilde sayabiliriz.

Fırça kullanarak boyayı ahşap yapıya sürmek. Veya yapılacak olan boyayı püskürtme makinesine koyarak püskürtmek. Veya ahşap yapıyı boya dolu olan şeyin içerisine batırmakla olabilmektedir. Bu yöntemler hiçbir şekilde ahşap yapıya basınç uygulaması yapmadan boyamayı sağlamaktadır.

Ahşap Yapıyı Başınç Uygulayarak Boyama Yöntemleri

Ahşap yapı boya yapılırken basınç uygulama yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi emprenye işlemidir. 

Emprenye İşlemi Yapılışı

İşlem yapılacak olan ahşap yapı işlem tankına yönlendirilmektedir. Daha sonra ilk vakum işlemi yapılarak ahşapın hücre boşluklarında bulunan hava ve nem alınmaktadır. Daha sonra sistem vakum işlemi halindeyken emprenye maddesi işlem tankına koyulur.

Sonra uygulanmış olan basınç ile beraber emprenye maddesinin diri odunun bütününe yayılması sağlanır. İşlem daha sonra son vakum işlemine alınır. Son vakum işleminde ahşaptaki fazla olan emprenye maddesi ahşap üzerinden alınır. Daha sonra depolama tanklarına yollanır. Bu işlemlerin hepsi yapıldıktan sonra ahşap yapı tamamen emprenye maddesi ile kaplanmış olur.

Emprenye Maddesinin Etkinliğinin Belirlenmesi İçin Gereken Testler

Emprenye maddesinin etkinliğini belirlemek için bazı testler bulunmaktadır. Bu testleri şu şekilde sayabiliriz. Yaşlandırma ve yıkanma, böcek testleri, mantar testleri, açık alan testleri, denizdeki zararlılara karşı denemeler, yanma durumundaki testler, fiziksel ve mekanik testler ve kimyasal analizlerdir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.